vrijdag 15 augustus 2014

Robertskruid

Roberstkruid



De naam kan afkomstig zijn van de heilige Robert of Ruprecht de aartsbischop van Salzburg uit de 7e eeuw. Duits: Ruprechts-Storchschnabel.
Heel vroeger werd het als bloedstelpend middel gebruikt.

woensdag 13 augustus 2014

Citroenmunt




Citroenmunt, Mentha citrata, muntplant met frisse citroengeur

Citroenmunt, Mentha piperita var. citrata, is een Muntsoort met een zeer milde, citroenachtig geur die tot de lipbloemigen, Lamiaceae, behoort. Het kruid wordt ook wel Bergamotmunt genoemd omdat de geur van het heldergroene, olie-achtige blad erg veel lijkt op de geur van Bergamot vruchten. Door het ontbreken van menthol heeft dit kruid geen specifieke Mintgeur.
http://www.anthemis.nl/aroma/citroenmunt.htm

maandag 11 augustus 2014

Zwarte Els




Vlier



Eik


Esdoorn







Groeit spontaan in de tuin





Esdoorn of ahorn (Acer) is een geslacht van loofbomen en heesters. Afhankelijk van de taxonomische opvatting wordt dit geslacht ingedeeld bij de esdoornfamilie (Aceraceae) of de zeepboomfamilie (Sapindaceae).
Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Het geslacht zal zo'n 120 soorten tellen. Deze worden onderverdeeld in zestien secties met 230 verschillende taxa (soorten, ondersoorten en variëteiten). Daarnaast zijn er verschillende hybriden.
Inheems in Nederland en België zijn alleen de Spaanse aak (Acer campestre) en in Nederlands-Limburg en België de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).

De geelgroene bloemtrossen lokken door de geur speciaal aasvliegen.


gevleugelde vruchten
De vrucht is voorzien van een grote vleugel en wordt soms 'helikoptertje' genoemd. Er zitten twee vruchten aan één steeltje, zodat de vleugels tegenover elkaar staan en zo een goede verspreiding door de wind geven. De hoek die de vleugels ten opzichte van elkaar maken is, naast de vorm van de vruchtjes en de ligging daarvan, een belangrijk kenmerk voor het onderscheid van de soorten.
Bijna alle soorten hebben in het voorjaar door de hoge worteldruk een sterke sapstroom, waardoor in deze tijd van het jaar wonden sterk kunnen bloeden.
De meeste soorten hebben door de dunne bast gauw last van verbranding als de zon op de stam schijnt.
Etymologie
De botanische naam Acer is van onduidelijke herkomst. Het Latijnse woord 'acer' betekent spits of scherp. De naam zou betrekking kunnen hebben op de spitse vorm van de bladeren die bij sommige soorten voorkomen.

zondag 10 augustus 2014

Haagwinde


Haagwinde met witte bloemen.

De haagwinde onderscheidt zich van de akkerwinde doordat de steelbladen groot zijn en de kelk bedekken. Bij de haagwinde zitten geen en bij de akkerwinde wel twee korte, smalle (draadvormige) schutblaadjes halverwege de bloemsteel. Ze geuren iets naar vanille. Verder is de bloemkroon van de akkerwinde vijf of meer keer langer dan de kelk.





Heermoes


Equisetum Arvense
heermoes of paardestaart (soms kattestaart). Of:  akkerpest.



Korenbloem

Lijsterbes


Koninginnekruid


Papaver


Jacobskruid


Mijnwerkerspad

http://www.rlva.be/mijnpad.html

De oude spoorlijn snijdt als het ware loodrecht op deze verschillende milieus in, waardoor ze elkaar snel opvolgen tijdens de wandeling. De combinatie van deze verschillende milieufactoren zorgt telkens voor een karakteristieke begroeiing, en bijhorende fauna. Op de drogere zonbeschenen plaatsen vind je 'gewonere' soorten zoals Boerewormkruid, Vogelwikke, Veldlathyrus, Wilgeroosje, maar ook Jacobkruiskruid, Vlasleeuwebekje,… Op de nattere stukken : Fluitekruid, Smeerwortel, Kruipende boterbloem, , Valeriaan, Koninginnekruid,… In de houtkanten zelf staan tussen de Sleedoorn, Gewone es, Wilg, Meidoorn, Zomereik, Vlier en andere struiken heel wat kruiden : Speenkruid, Bosanemoon, , Gevlekte aronskelk, Dagkoekoeksbloem,… 

woensdag 28 mei 2014

Witte Klaver


Berenklauw




Berenklauw (Heracleum) is een geslacht van ongeveer zestig soorten tweejarige en overblijvende planten in de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). Ze komen voor in de gematigde gebieden van het noordelijk halfrond en in de tropen in gebergten tot Ethiopië.
Hun naam verwijst naar de vorm van hun bladeren, die wel iets weg heeft van een klauw.
In België en Nederland kan men in het wild aantreffen:
  • Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium)
  • Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

"Gazonkruiden"

"Wanneer gazononkruiden als witte klaver, kruipende boterbloem, schapenzuring, weegbree en madeliefjes niet aangepakt worden, zullen ze zich ongebreideld vermeerderen. Ze verstikken je gazon en veroorzaken visuele schade. Je gazon krijgt al snel een slordig uitzicht."